Wil je direct contact? Bel 085 - 246 02 22 of stuur een e-mail |

Graag nemen we je mee in een praktijkvoorbeeld zodat je gaat begrijpen wat voor positieve verandering PMA kan maken op het dagelijkse leven, hoe jij jezelf beter kunt gaan begrijpen, gaat begrijpen waar je vervelende gevoelens en klachten vandaan komen om zo weer grip op je leven te krijgen! Lees je met ons mee?

Het probleem in het heden:
Marjan en Henk zijn getrouwd en hebben behoorlijk wat spanning in hun huwelijk. Ze houden van elkaar maar toch hebben ze voortdurend ruzie. Henk heeft een baan waarbij hij regelmatig zo ver moet reizen dat hij ‘s nachts niet thuis kan komen. Elke keer dat dit gebeurt verlaat hij het huis met ruzie. Als hij de deur achter zich dichttrekt voelt Marjan zich heel vervelend.

Het gekke is dat Marjan het niet erg vindt om ‘s nachts alleen te zijn, ze heeft ook geen moeite met zijn werk of met dat hij vaak weg moet en toch voelt ze zich elke keer dat Henk de deur uit gaat enorm vervelend! Ze heeft hartkloppingen en is doodsbang, intens verdrietig en boos tegelijk en begrijpt niet waar deze vervelende gevoelens vandaan komen.

De sessie:
De PMA-coach vraagt Marjan de laatste ruzie opnieuw te beleven en de situatie te beschrijven. De coach vraagt haar te beschrijven wat het moment is dat het vervelende gevoel plotseling opkomt.
Het is het moment dat haar man Henk naar de slaapkamer loopt om zijn koffer te pakken. Hij opent deze en legt er zijn kleren in en vervolgens sluit hij de koffer. Marjan wordt zich er in de sessie van bewust dat het vervelende gevoel direct opkomt bij het horen van het dichtklikken van de sloten van de koffer.

Terug naar 10 jaar:
Na wat tussenliggende herinneringen komt Marjan terecht in een situatie uit haar jeugd.
Ze is tien jaar en haar vader en moeder hebben continue ruzie. Op een avond loopt de ruzie tussen haar ouders zo hoog op dat haar vader schreeuwt dat hij weggaat en nooit meer terugkomt. Hij loopt naar de slaapkamer en pakt zijn koffer. Voor de kleine Marjan stort de wereld in. Haar vader, haar vriend, haar voorbeeld gaat weg, voor altijd.

Als aan de grond genageld blijft ze staan en kijkt ze toe hoe hij zijn koffer pakt. Ze ziet hem al zijn spullen in de koffer gooien en hij sluit de koffer. Klik, klik; de koffer zit dicht. Marjan haar vader gaat weg en gooit de voordeur achter zich dicht. Zij blijft achter en is volledig in paniek. Haar hartje klopt in haar keel, ze is in paniek, verdrietig en boos tegelijk.

Hetzelfde gevoel:
In de PMA-sessie wordt Marjan zich ervan bewust dat het vervelende gevoel uit haar kindertijd precies hetzelfde gevoel is als wanneer haar man Henk weggaat. Ook wordt ze zich bewust van de overeenkomsten in de situaties zoals: weggaan, slaapkamer, koffer pakken, koffer sluiten, het klikken van de sloten en het dichtgooien van de deur. Deze overeenkomsten hebben het vervelende gevoel uit haar kindertijd geactiveerd.

Na de sessie:
Na de sessie verdwenen de vervelende gevoelens als sneeuw voor de zon en begreep ze waarom ze het zo moeilijk vond als Henk wegging. De spanning tussen beiden verdween toen Marjan haar man vertelde dat het niet zijn gedrag was die haar boosheid veroorzaakte, maar dat de oorzaak lag in een gebeurtenis uit haar kindertijd, die het vervelende gevoel activeerde.

Bijzonder om te lezen hé? Herken jij het dat je je weleens onbegrepen of vervelend in je relatie voelt maar je weet eigenlijk niet waarom?

Ben jij klaar voor antwoorden op die vragen? Dat kan!

Bezoek dan onze pagina om aan de slag te gaan met één van onze trainingen: http://3.9.10.67/winkel/
Liever samen sparren over jouw keuze? Boek dan een adviesgesprek en we denken graag met je mee: https://calendly.com/pma-institute/pmaminded-adviesgesprek

Een prettige dag!

Met vriendelijke groet,
Namens team PMA
Ingrid Schabbing
PMA Master coach & Director of coaching PMA institute USA